Bemutatkozás

Bemutatkozás

A pumi kutyával először Fekete István Bogáncs című könyvében, majd egy Szilvásváradi kiállításon találkoztunk. Öreg kutyánk halála után úgy éreztük, hogy készen állunk arra, hogy ismét beengedjünk az életünkbe egy kutyát. Sokféle kutyát megnéztünk, és nem igazán egyezett a véleményünk a fajtaválasztásban. És ekkor megtörtént a találkozás. Két pumi kutya ült egymás mellett, akik közül az idősebbik hangos nemtetszéssel utasította rendre a fiatalabbat. Először csak az élénkség, a temperamentum fogott meg bennünket, majd a két bojtos fülecske, és a rendkívül okos tekintet is rabul ejtette a szívünket. Aki azt mondja, hogy meglátni és megszeretni, az nem túloz, mert mi is ezt éltük át. Szerelem volt első látásra, amit követett az elhatározás, hogy nekünk egy pumi kölyök kell.

Az elhatározást az eladó pumi kölykök nézegetése, majd megtalálás követte. Így került hozzánk Lóca kutyánk, majd Kincső, Lencsi, és végül Bojtosfülű Pajkos Bukfenc, akit a B alomból tartottunk meg. Kutyáink alaposan megváltoztatták az életünket. Elkezdtünk kiállításokra járni, részt vettünk pumit népszerűsítő rendezvényeken, tereléseken, ahol új barátságok és ismerettségek is kialakultak. Elkezdtünk érdeklődni a kutyás sportok iránt,  és végül az agility mellett tettük le a voksunkat. A hazai és a külföldi kiállításokon elért kiemelkedő sikereink, és a pumi fajta iránt érzett elkötelezettségünk egyenes úton vezetett a Bojtosfülű Pajkos Pumi Kennel megalapításához. A névválasztás során arra törekedtünk, hogy a kennel nevünk illeszkedjen a pumi alavető jellemzőihez, a bojtos fülecskékhez, és a kedves élénk temperamentumhoz. 

Kennelünk Cegléden található, kertvárosi övezetben. Kutyáink nem kennelben tartottak, szeretetteljes családi légkörben  teljes jogú családtagként élnek velünk. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartjuk azt, hogy a kutyáink megkapják azt a szeretetet és törődést, amire az egészséges fejlődésükhöz és a boldogságukhoz szükségük van. Kutyáink kiemelkedő eredményei miatt 2022-ben kennelünk a Bronz koszorús Mestertenyészet címet kapta a MEOESZ-től. Tenyészetünk a gazdikkal egy teamben dolgozik, így kennelünk sikeréhez a gazdik is hozzájárultak. Velük közös a sikerünk, az örömünk. 

Mivel a pumi Hungarikum, így minden tenyésztőnek kötelessége a fajta jellegének megőrzése. Felelősségteljes tenyésztőként mi is arra törekszünk, hogy nemzeti kincsünket mind külső megjelenésében, mind temperamentumában megőrizzük az utókornak.

Szabadidősporthoz, agility versenyekhez, munkakutyaként vagy csak házikedvencként is sok szeretettel ajánljuk a pumit a leendő gazdiknak.

                                             

         Botyánszki János és Téren Gizella Gyöngyi

Bronzkoszorús Mestertenyésztők

A pumi iránt érdeklődőket Aranyosi Ervin versével szeretnénk köszönteni.

 

Aranyosi Ervin: A pumi szeretete

 

Bemutatkozással kezednénk ezennel,

mi vagyunk a Bojtosfülű Pajkos Pumi Kennel.

Szép hungarikumok, s büszkék a fajtánkra,

amit díjakkal is értékeltek mára.

Szeretnénk egy fontos kijelentést tenni,

e kutyát nem lehet -csak úgy- nem szeretni,

hiszen annyi kedves tulajdonsága van,

aki megismeri, élvezi boldogan.

 

Szerelmes lesz rögtön, már első látásra,

és ha kutyát akar, nem is vágyhat másra.

Hiszen játékosak, kedvesek, aktívak,

nagyon értelmesek, s az életbe hívnak.

Élénk örökmozgók, de fegyelmezettek,

tanulékonyak, és önzetlen szeretnek!

Rendkívül gazdisok, igen ragaszkodók,

vidámak, élénkek, úgy mondhatjuk bohók!

 

Nagyon figyelmesek, lesik kívánságunk, 

hiszen mindannyian egy pumira vágyunk.

Hiszen a szívünket rögtön rabul ejtik,

s akik pumit láttak, el sosem felejtik!

Szabadidősporthoz, versenyhez munkához,

nagyon jól áll hozzá, s ez mindent meghatároz, 

házi kedvencnek is kennelünk ajánlja,

ő lehet a gazdi legjobbik barátja!

http://versek.aranyosiervin.com

 

 

 


Bojtosfülű Pajkos Pumi Kennel - MagyarBojtosfülű Pajkos Pumi Kennel - English